Historie

Schutterij Sint Maternus, 525 jaar historie, traditie en broederschap

Historie Schutterij

De meeste schutterijen kennen een eeuwenoude geschiedenis en traditie. Zo ook St. Maternus Wijlre. Het schutterswezen zoals wij dat ook in Wijlre kennen is met name sterk vertegenwoordigd in zowel Nederlands als in Belgisch Limburg.
Schutterij St. Maternus Wijlre is opgericht in 1497 en is daarmee veruit de oudste
vereniging van Wijlre. De meeste schutterijen hadden, tot in 1810 de nationale politie werd opgericht, de taak om dorpen en steden en steden te beschermen tegen bijvoorbeeld muitende legers, rovers en ander geboefte.
Schutterijen waren ook de beschermers van de kerk en liepen tijdens processies voor het Allerheiligste om deze te beschermen tegen eventuele tegenstanders. Wegversperringen werden uit de weg geruimd zodat de processie ongestoord verder kon gaan. Gelukkig is dit vandaag de dag niet meer nodig, al gaat de schutterij nog steeds voorop bij de processie.
Elke schutterij heeft een patroonheilige en dit onderstreept nog maar eens de band met de kerk. De schutterij van Wijlre heeft de heilige Sint Maternus als patroonheilige. Hij was de eerste bisschop van Keulen en Tongeren en de derde van Trier. Hij wordt aangeroepen als beschermheilige tegen koorts en infectie ziekten en is tevens de patroonheilige van de wijnbouwers. Heden ten dage heeft de schutterij dan geen beschermende rol meer, maar wel een ceremoniële, traditionele en symbolische functie. Schutterij St. Maternus heeft een belangrijke en verbindende rol in de gemeenschap van Wijlre.

Foto uit 1920 genomen voor cafe Wynen-Willems
Foto uit 1945, genomen tijdens 50 jarig jubieleum harmonie, met als speciale gasten Amerikaanse luitenant-kolonel Senegal en marineofficier Drost, die een toast brengen op keizer Willem Didden
Foto uit 1952 voor het vereningslokaal H. Wijnen
Een hoogtepunt in het bestaan van de schutterij was het winnen van het OLS 1973 te Eys. De succesvolle schutters voor Wijlre waren van links naar rechts: H. van den Boorn, G. Wijnants, A. Hensgens, P. Camps, H.Ortmans en H. Hensgens (schietmeester).

Naast haar eigen tradities zoals het koningsvogelschieten en het vieren van de kermismaandag, is Schutterij St. Maternus bij tal van activiteiten in Wijlre aanwezig zoals bijvoorbeeld tijdens de koningsdagviering, de jaarlijkse processie en het inhalen van Sinterklaas. Zo is de rol van de schutterij wel anders geworden, maar zeker niet minder belangrijk. Ook is de schutterij regelmatig actief op diverse schuttersfeesten en is zij aangesloten bij de Rooms Katholieke Zuid Limburgse Schuttersbond. Tijdens een schuttersfeest wordt er op diverse gebieden tegen andere schutterijen gestreden. Denk dan aan onderdelen zoals; presentatie, optocht, exercitie, defilé, schoonheidswedstrijden voor konings en keizersparen en generaals, muziekwedstrijden en natuurlijk het schieten met de zware buks. Onze schutterij gaat regelmatig met heel wat prijzen naar huis, iets dat niet als belangrijkste wordt gezien, maar wel een leuke bijkomstigheid is. In 1973 werd zelfs het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat toen in Eys werd gehouden, gewonnen! Schutterij St. Maternus is nog steeds een mooie en bloeiende vereniging met ongeveer een 100 leden waarvan er 80 geüniformeerd zijn.  Werd een schutterij vroeger veelal door één of twee tamboers begeleidt, heden ten dage beschikken veel schutterijen over een eigen muziekkorps met diverse instrumenten. Schutterij St. Maternus beschikt over een tamboer en klaroenkorps dat onder leiding staat van de tamboer-majoor en speelt vooral militair georiënteerde marsen. Een klaroen is een signaalinstrument dat vergelijkbaar is met de hedendaagse trompet, echter zonder of met één ventiel en klinkt scherp en indringend. Zo nu en dan, tijdens bijvoorbeeld het drumbandtoernooi van Gulpen-Wittem, treedt het korps zelfstandig op.